Hoeveel kan ik laten persen ?
Je kunt bij ons terecht vanaf 75 kilo fruit. Om je een idee te geven: 6 grote of 8 kleine appels is ongeveer 1 kilo. Een klapkratje is ongeveer 12 tot 15 kilo, en een flinke wasmand vol maakt 25 kilo. Geef bij je inschrijving zo goed mogelijk de hoeveelheid aan waar je mee wilt komen. Heb je toch meer dan je verwachtte ? Dan vinden we het fijn als je ons dat laat weten, misschien kunnen we de planning veranderen.

Ik heb minder dan 75 kilo fruit, kan ik toch sap laten maken?
Op sommige perslocaties houden we een “happy hour”, waarin je mee kunt doen als je minimaal 10 kg appels of peren meeneemt. Je oogst wordt dan samen met het fruit van andere inschrijvers geperst. Informeer bij de organisatie van de persdag of de mogelijkheid er is!

Hoe krijg ik het lekkerste sap ?
De lekkerste oogst geeft uiteraard ook het lekkerste sap. Plekjes en kleine aantastingen op je fruit zijn helemaal niet erg, maar overrijp of rot fruit is niet lekker, en het is ook niet goed voor de houdbaarheid van je sap. Een beetje zand is geen probleem, je fruit wordt gewassen vóór het de pers ingaat. Het beste sap krijg je van fruit dat bijna rijp is. Je hoeft niet voordat je komt persen de plekjes uit je fruit te snijden, jouw oogst gaat bij ons eerst op de sorteerband.
Vaak is een mix van verschillende rassen appels en peren lekkerder dan het sap van maar één variëteit. Denk ook eens aan stoofpeer, bijvoorbeeld!

Kan ik ook mengen met ander fruit of met groente ?
Jazeker! Voor een goed sapje kun je de volgende mengverhoudingen hanteren:
appel-bietjes 90-10%
appel-wortel 90-10%
appel-bessen 90-10%
appel-rabarber 90-10%
appel-aardbei 85-15%
appel-kers (ontpit) 85-15%
appel-druif 85-15%
appel-(stoof)peer 75-25%
….maar je eigen mix uitproberen is ook een aanrader !

Als je kleinfruit uit je vriezer in je mix wilt gebruiken, zorg er dan voor dat het ontdooid is (minimaal 4C) als je komt persen.

Kan ik ook alleen peren persen?
Ja, dat kan. Perensap bevat wel veel meer suiker dan appelsap en is dus veel vatbaarder voor vergisting. Bij een verhouding van meer dan 50% peer kunnen we je geen houdbaarheid garanderen. Perensap uit de supermarkt bevat extra citroenzuur of is gesteriliseerd, terwijl wij aan jouw sap niets toevoegen. Onze ervaring is dat een mengverhouding van 75% harde peren – 25% appel een heel lekker perensapje oplevert. Zachte peren zorgen voor een dikker sap, je kunt ze beter oogsten en verwerken vlak voordat ze rijp zijn. Denk ook eens aan je stoofperen! Onze favoriet is stoofperen-gembersap.

Zijn er ook fruit of groentes die jullie niet kunnen persen?
Ja, natuurlijk kent ook ons fabriekje zijn limieten. We hebben het ooit met pompoen geprobeerd, dat was geen succes. Steenvruchten zoals pruimen en kersen kunnen we alleen persen als de pitten eruit gehaald zijn, en wij hebben geen ontpitter. Stoofappel, met name de Zoete Ermgaard, bevat zoveel pectine en zo weinig sap dat het geleert als we het pasteuriseren. Kweepeer kunnen we wel verwerken, maar zorg ervoor dat ze écht goed rijp zijn en dat alle donshaartjes op de schil verwijderd zijn. Pepers en paprika’s zijn heerlijk in je sap, maar de capsaïcine die voor de pittigheid zorgt krijgen wij pas na 3 dagen poetsen weer uit onze pers… We experimenteren graag, dus als je nog een uitdaging voor ons hebt laat het maar weten!

Hoe lang kan ik het sap bewaren ?
In de 3 of 5 liter saptap is je sap nog zeker 1 jaar te bewaren. Na opening is het nog 6 tot 8 weken lekker, ook buiten de koelkast. Zorg er wel voor dat je sap altijd tegen het kraantje van de tap aanligt, dan kan er geen zuurstof bijkomen.

De saptap ? Wat is dat ?
Ze noemen het ook wel een “bag in box”. We vullen een luchtdichte zak met je sap. Die gaat weer in een kartonnen doos. De zak heeft een kraantje waaruit je makkelijk je sap kan tappen. De saptap dus !
Deze verpakking is milieuvriendelijker dan flessen, maar vooral handiger. Makkelijk stapelbaar, makkelijk te vervoeren, en past prima in je koelkast. Daarbij kan er geen licht of zuurstof bij je sap komen : dus kun je het langer bewaren.
De kartonnen doos van je saptap kun je bij ons hergebruiken. Je krijgt zelfs korting !

Kan ik ook cider of wijn maken van het sap ?
Natuurlijk kan dat. Laat het ons wel even weten; dan leveren wij je sap ongepasteuriseerd. Denk er ook aan dat je zelf tonnetjes of kannen meeneemt om het sap in te doen.

Kunnen jullie ook bij mij in de buurt komen ?
Leuk ! Als je minimaal 3000 kilo fruit kunt organiseren dan zorgen wij voor een persdag bij jou op locatie. Die plek moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Bel of mail ons, dan bespreken we wat de mogelijkheden zijn.

Kan ik met mijn pin betalen ?
Jazeker, graag zelfs.

Ik vind geen antwoord op mijn vraag ?
Bel ons of schrijf een mailtje. We komen zo snel mogelijk met het antwoord, beloofd !